ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ

Τίποτα δεν λογάριασες

            ζωή, παιδιά και χρήμα

Θυσία όλα τα ‘κανες

            στης Λευτεριάς το νήμα

Το δέντρο της που πότισες

             με το δικό σου αίμα

πνοή και σφρίγος το ‘δωσες

             κι ανθοφορεί ακόμα

Και μεσ’ στις Σέρρες που ‘γεψες

         πικρής σκλαβιάς το γιόμα

κληρονομιά της άφησες

            τον ιερό σου αγώνα

Διακόσια χρόνια πέρασαν από το 1821, τότε που μια χούφτα Έλληνες σήκωσαν ψηλά το κεφάλι και φώναξαν δυνατά: «Φτάνει πια τετρακόσια χρόνια σκλαβιά στον Τούρκο!».«Κάλλιο ‘ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή!» Κι άφησαν πίσω τους σπίτια, γονείς, γυναίκες, παιδιά, περιουσίες και πήραν τα όπλα και βγήκαν σε κάμπους, σε λαγκάδια και βουνά. Κόντρα στις φωνές των «λογικών και συνετών» Ελλήνων κοτζαμπάσηδων κι αρχόντων της εποχής που βλέποντας να κινδυνεύει το συμφέρον τους αντιδρούσαν με κάθε τρόπο στην εξέγερση.

          Δυο λέξεις ήταν ριζωμένες μέσα στη καρδιά και στο μυαλό τους «Ελευθερία ή Θάνατος».
Κι ο δικός τους θάνατος έθρεψε και πότισε με κόκαλα και αίμα το νιογέννητο δέντρο της πολυπόθητης της λευτεριάς. Αυτή που εμείς οι σύγχρονοι νεοέλληνες την θεωρούμε σήμερα δεδομένη.  Αυτή που μας χάρισε οντότητα και αξιοπρέπεια, την συνέχεια της ελληνικής μας γλώσσας και της χριστιανικής  θρησκείας, τη διάσωση της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας, την κρατική μας υπόσταση και την ανεξαρτησία μας, τηγη μας.

          Κορυφαία προσωπικότητα αυτής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι ο Σερραίος Εμμανουήλ Παπάς. Ένας άνθρωπος που θυσίασε στον Ιερό Αγώνα του Έθνους τη ζωή τη δική του και των έξι παλικαριών του, μια εξέχουσα επαγγελματική πορεία και μια αμύθητη περιουσία. Ένας Έλληνας Μακεδόνας, ένας Ήρωας που αποτελεί στη σύγχρονη Νεοελληνική μας Ιστορία φωτεινό παράδειγμα πατριώτη και αγωνιστή. Το σέμνωμα(καύχημα) όλης της Ελλάδος,όπως τον αποκαλεί ο Σερραίος ιστορικός και λόγιος Ευάγγελος Στράτης.  Αυτός που κατόρθωσε, μέσα από τις στάχτες των Σερρών που άφησε η βουλγαρική λαίλαπα του 1913 χάνοντας σημαντικά έγγραφα και στοιχεία που είχε συγκεντρώσει με πολύ κόπο και προσπάθεια, να φέρει στο πανελλήνιο φως με τη συγγραφική του πένα τη γενναία και ηρωική μορφή του Αρχιστρατήγου των Ελληνικών Μακεδονικών δυνάμεων κατά των Τούρκων στη Μεγάλη Επανάσταση του Έθνους το 1821, του Εμμανουήλ Παπά.