ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

Πέρασαν πάνω από διακόσια χρόνια, από τότε που ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε με δόλιο και καταστροφικό τρόπο τα γλυπτά Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ενός κορυφαίου μνημείου του ελληνικού πολιτισμού που αποτελεί σήμερα σύμβολο παγκόσμιο της Ελλάδας και της Unesco. Οι επανειλημμένες αιτήσεις της Ελληνικής πολιτείας προς το Βρετανικό Κράτος για την επιστροφή των Μαρμάρων, παραμένουν έως σήμερα άκαρπες, παρά την δυναμική που αναπτύχθηκε στο θέμα μετά την αποφασιστική διεκδίκησή τους από την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη το1982-1994 και παρά τις ολοένα αυξανόμενες θετικές γνώμες των Βρετανών πολιτών.

          Όλα αυτά τα χρόνια, σημαντικές προσωπικότητες του πνεύματος και της πολιτικής, από την Ελλάδα και την Βρετανία, πήραν ενεργό μέρος για την επιστροφή ή μη των Μαρμάρων. Οι φωνές αυτές των προσωπικοτήτων αποτελούν τα πρόσωπα μιας σύγχρονης τραγωδίας του πολιτισμού που ακόμη περιμένει την κάθαρση της. Η σκέψη αυτή μου έδωσε την αφορμή να δημιουργήσω αυτό το έργο που έχει θεατρική μορφή με στοιχεία του αρχαίου δράματος και μέσα από αυτό να ακουστούν όλες αυτές οι φωνές που μίλησαν θετικά ή αρνητικά, μέχρι σήμερα, για την επιστροφή και την επανένωση των Μαρμάρων, πάντα ασπαζόμενοι με ακρίβεια τις πηγές.

          Το έργο διαδραματίζεται στις ρίζες της Ακρόπολης κάτω από το φως του Παρθενώνα. Πρωταγωνιστές του έργου είναι ο Βρετανός Τ. Έλιοτ, και ο γνώριμός του Έλληνας Γ, Σεφέρης. Δυο σημαντικοί ποιητές που βραβεύτηκαν το 1948 και 1963 αντίστοιχα με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τρίτο πρόσωπο είναι ο Λόρδος Έλγιν που αφαίρεσε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τον Χορό συνθέτουν όλες αυτές οι σημαντικές φωνές που πήραν ενεργά μέρος για την Επιστροφή των Μαρμάρων, ενώ οι αντίθετες φωνές συναποτελούν τον Αντιχορό. Τ’ άλλα πρόσωπα του έργου είναι ο Αφηγητής, η Θεά Αθηνά, ο Φυλακτός, ένας σύγχρονος γλύπτης, ο Αγγελιοφόρος και παιδιά από την Αγγλία.  Όλα αυτά τα πρόσωπα, των δύο αιώνων, συμπλέκονται μεταξύ τους και συμπιέζονται χρονικά στο τώρα, προκειμένου να διαφανεί και να επέλθει η πολυπόθητη κάθαρση για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.