ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ 1821-2021
200 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
Ἀπ’ τὰ κόκκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!
Ως Ελάχιστη τιμή στον Ε. ΠΑΠΑ, στον Έλληνα Αγωνιστή του 1821 που θυσίασε τα πάντα για τον Εθνικό Αγώνα, επανεκδώσαμε το Πρώτο Βιβλίο που γράφτηκε για τον Ήρωα από τον Ε. Στράτη, το 1914. Αμέσως μετά την απελευθέρωση των Σερρών, το 1913, «ξεπήδησε» το βιβλίο αυτό σαν φοίνικας! μ’ όσα στοιχεία είχαν απομείνει στην μνήμη του συγγραφέα μέσα από τις στάχτες της πόλης που κατέκαυσαν οι Βούλγαροι κατακτητές. Στο πέταγμα του έδωσαν δύναμη με τον οβολό τους οι εκατοντάδες, Ελεύθεροι πλέον, Έλληνες Μακεδόνες (Σερραίοι-Δραμινοί-Καβαλιώτες-Κοζανίτες και Θεσσαλονικείς που τα ονόματά τους αναφέρονται μέσα στο βιβλίο).
Την επιμέλεια του Βιβλίου και την μεταφορά στην νεοελληνική γλώσσα έκανε ο Γιώργος Ν. Βογιατζής
Την επανέκδοση ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους.
Οικονομικά και ηθικά την προσπάθεια ενίσχυσαν:
Α) Το Υφυπουργείο Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης
Β) Η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
Στον Ε. Παπά
Τίποτα δεν λογάριασες
ζωή, παιδιά και χρήμα
Θυσία όλα τα ‘κανες
στης Λευτεριάς το νήμα
Το δέντρο της που πότισες
με το δικό σου αίμα
πνοή και σφρίγος το ‘δωσες
κι ανθοφορεί ακόμα
Και μεσ’ στις Σέρρες που ‘γεψες
πικρής σκλαβιάς το γιόμα
κληρονομιά της άφησες
το ιερό σου αγώνα
Γιώργος Ν. Βογιατζής
Όλα για την Πατρίδα!
Ο Ήρωας Σερραίος Εμμανουήλ Παπάς θυσίασε
για την Ελευθερία της Πατρίδας του
αλλά και για την δική μας Ελευθερία
Τη Ζωή του!
Τη ζωή των έξι παιδιών του!
Μια αξιοζήλευτη σταδιοδρομία
Και την αμύθητη περιουσία του!
Όλα παρανάλωμα
στο Ιερό Αγώνα της επαναστατημένης Ελλάδας!
Πέρασαν διακόσια χρόνια από το 1821, τότε που μια χούφτα Έλληνες σήκωσαν ψηλά το κεφάλι και φώναξαν δυνατά: «Φτάνει πια τετρακόσια χρόνια σκλαβιά στον Τούρκο!». «Κάλλιο ‘ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή!» Κι άφησαν πίσω τους σπίτια, γονείς, γυναίκες, παιδιά, περιουσίες και πήραν τα όπλα και βγήκαν σε κάμπους, σε λαγκάδια και βουνά. Κόντρα στις φωνές των «λογικών και συνετών» Ελλήνων κοτζαμπάσηδων κι αρχόντων της εποχής που βλέποντας να κινδυνεύει το συμφέρον τους αντιδρούσαν με κάθε τρόπο στην εξέγερση.
Δυο λέξεις ήταν ριζωμένες μέσα στη καρδιά και στο μυαλό τους «Ελευθερία ή Θάνατος». Κι ο δικός τους θάνατος έθρεψε και πότισε με κόκαλα και αίμα το νιογέννητο δέντρο της πολυπόθητης της λευτεριάς. Αυτή που εμείς οι σύγχρονοι νεοέλληνες την θεωρούμε σήμερα δεδομένη. Αυτή που μας χάρισε οντότητα και αξιοπρέπεια, την συνέχεια της ελληνικής μας γλώσσας και της χριστιανικής θρησκείας, τη διάσωση της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας, την κρατική μας υπόσταση και την ανεξαρτησία μας, τη γη μας.
Κορυφαία προσωπικότητα αυτής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι ο Σερραίος Εμμανουήλ Παπάς. Ένας άνθρωπος που θυσίασε στον Ιερό Αγώνα του Έθνους τη ζωή τη δική του και των έξι παλικαριών του, μια εξέχουσα επαγγελματική πορεία και μια αμύθητη περιουσία. Ένας Έλληνας Μακεδόνας, ένας Ήρωας που αποτελεί στη σύγχρονη Νεοελληνική μας Ιστορία φωτεινό παράδειγμα πατριώτη και αγωνιστή. Το σέμνωμα (καύχημα) όλης της Ελλάδος, όπως τον αποκαλεί ο Σερραίος ιστορικός και λόγιος Ευάγγελος Στράτης. Αυτός που κατόρθωσε, μέσα από τις στάχτες των Σερρών που άφησε η βουλγαρική λαίλαπα του 1913 χάνοντας σημαντικά έγγραφα και στοιχεία που είχε συγκεντρώσει με πολύ κόπο και προσπάθεια, να φέρει στο πανελλήνιο φως με τη συγγραφική του πένα τη γενναία και ηρωική μορφή του Αρχιστρατήγου των Ελληνικών Μακεδονικών δυνάμεων κατά των Τούρκων στη Μεγάλη Επανάσταση του Έθνους το 1821, του Εμμανουήλ Παπά.
Για μένα προσωπικά υπήρξε μεγάλη πρόκληση αλλά και μέγιστο χρέος, όταν ανακάλυψα το εξαφανισμένο και λησμονημένο αυτό βιβλίο από βιβλιοθήκες και ιδιώτες, να το μεταφέρω στη νεοελληνική γλώσσα και να το παραδώσω στα χέρια της νέας γενιάς ως τεκμήριο του Ιερού Αγώνα των προγόνων μας που έδωσε τη δυνατότητα σε εμάς να μπορούμε σήμερα να Ζούμε και να Αναπνέουμε Ελεύθερα!
Εμείς οι νεότεροι Έλληνες έχουμε ιερή υποχρέωση να διατηρούμε άσβεστη την φλόγα της μνήμης του και να μην ξεχνάμε ποτέ τον αγώνα και τη μεγάλη του Θυσία. Γιατί : «Ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του, δεν έχει μέλλον».
Εμείς οι νεότεροι Έλληνες κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπρος στο μεγαλείο και τη θυσία του μεγάλου Ήρωα.
Η λογική φτιάχνει δούλους
αλλά η ψυχή τους λευτερώνει
Γιώργος Ν. Βογιατζής
Το ιερό χρέος
«Εσύ δε ευτυχισμένη και φιλοπάτριδα νεολαία των Σερρών και της Δοβίστας,… διέσχισε… τα γαλανά νερά του Αιγαίου, κι από τον τύμβο, τον οποίο ίδρυσαν χέρια ηρώων, ξέθαψε και φέρε στο ελευθερωμένο πλέον έδαφος της γενέτειρας τον περιπόθητο Ήρωα για κοινό προσκύνημα.
Και εδώ ανάστησέ τον με μαρμάρινη και αιώνια μορφή στην πλατεία της Μητρόπολης δίπλα στο σπίτι του.
Σε σένα έτυχε ο ευτυχής κλήρος να εκπληρώσεις το ιερότατο αυτό χρέος προς τον άνδρα, …
Δάφνες γύρω απ’ αυτόν και αμάραντα άνθη θα φυτεύσουν τα απαλά χέρια των Σερραίων παρθένων και αιώνιο έπαινο της δόξας του θα ψάλλουν οι Μούσες του Μενοίκιου και του Παγγαίου»
Ευάγγελος Στράτης 1914