ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

ΖΗΣΗΣ ΜΗΤΛΙΑΓΚΑΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – π. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

Γιώργος Βογιατζής , πρώην Δήμαρχος του ιστορικού Δήμου Αμφίπολης.

Έργο : Εμμανουήλ Παπάς.

    Ο Σερραίος Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών Δυνάμεων (1821).

Μέσα από κείμενο του Σερραίου λόγιου Ευαγγέλου Γ. Στράτη.

Με την κορυφαία προσωπικότητα της Ελληνικής επανάστασης του 1821, τον Σερραίο Εμμανουήλ Παπά, ασχολείται στο νέο του πνευματικό δημιούργημα ο συνάδελφος και φίλος Γ. Βογιατζης.

Σεμνός, αθόρυβος και Δημιουργικός, με μεράκι και φροντίδα σοβαρή, έφερε στην επιφάνεια, ύστερα από συστηματική έρευνα, ένα λησμονημένο και άγνωστο, για πολλούς από εμάς, ένα βιβλίο- σύγγραμμα του Σερραίου ιστορικού και λόγιου Ευάγγελου Στράτη.

Βιβλίο γραμμένο σε αρχαΐζουσα γλώσσα για τον Εμμανουήλ Παπά, Σερραίο αρχιστράτηγο των Μακεδονικών δυνάμεων κατά τον ιερό Αγώνα του 1821. Ένα φωτεινό παράδειγμα πατριώτη και αγωνιστή, σέμνωμα (καύχημα) όλης της Ελλάδος, όπως τον αποκαλεί ο Σερραίος ιστορικός και λόγιος Ευαγγελος Στράτης.

Η συνεισφορά του Γ. Βογιατζή είναι διπλή.  Πρώτα – πρώτα, όπως προανέφερα, φέρνει στην επιφάνεια και γνωστοποιεί ένα πολύτιμο, από κάθε άποψη, ιστορικό σύγγραμμα του Σερραίου ιστορικού και λόγιου Ευάγγελου Στράτη.

Ύστερα μ’ έναν υπέροχο τρόπο γραφής, μεταφέρει στην καθομιλουμένη Νεοελληνική γλώσσα, αυτό το ιστορικό κείμενο και το παραδίδει στα χέρια της νέας γενιάς, σαν τεκμήριο του ιερού αγώνα των προγόνων μας που έδωσε τη δυνατότητα σ’ εμάς να μπορούμε σήμερα να ζούμε και να αναπνέουμε ελεύθερα, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Γι’ αυτή την σοβαρά συστηματική και υπέροχη πνευματική εργασία, νιώθω την ανάγκη να επισημάνω με έμφαση δυο τρία πράγματα.

Πρώτα – πρώτα, όπως προανέφερα κάνει γνωστό στην σύγχρονη κοινωνία μας τον σπουδαίο ιστορικό και λόγιο των Σερρών τον Ευάγγελο Στράτη.

Αυτός ο πνευματικός δημιουργός μαζί με άλλους αξιόλογους λόγιους των Σερρών  (π.χ Πέννας κ.α) συντέλεσαν ώστε να πάρουν οι Σέρρες το προσωνύμιο : «Η Αθήνα του Βορρά» στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα.

Το σπουδαιότερο : Mε την μεταφορά στην καθομιλούμενη Νεοελληνική γλώσσα, μας κάνει να νιώσουμε περήφανοι και να γνωρίσουμε καλύτερα έναν Σερραίο, τον Εμμανουήλ Παπά μια κορυφαία προσωπικότητα της επανάστασης του 1821. Έναν άνθρωπο, που όπως γράφει ο Γιώργος Βογιατζής, θυσίασε στον ιερό αγώνα του έθνους μας τα πάντα, δηλ. τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του, την εξέχουσα επαγγελματική πορεία και μια αμύθητη περιουσία .

Έναν ήρωα, που αποτελεί για την σύγχρονη νεοελληνική μας ιστορία, φωτεινό παράδειγμα πατριώτη και αγωνιστή, το σέμνωμα  (καύχημα) όλης της Ελλάδος όπως την αποκαλεί ο Σερραίος ιστορικός και λόγιος Ευάγγελος Στράτης.

Ο Γιώργος Βογιατζής, με τα εξαίρετα πνευματικά του δημιουργήματα, όπως και αρκετοί άλλοι πνευματικοί δημιουργοί, στη σύγχρονη Σερραϊκή κοινωνία, ελπίζω και πιστεύω, θα ξαναφέρουν στην περιοχή μας το λησμονημένο εδώ και καιρό, προσωνύμιο :                                      

«Σέρρες, η Αθήνα του Βορρά».

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

Απάντηση