Logo

ΣΕΡΡΕΣ: «Οι Φωνές των Μαρμάρων» του Γ.Βογιατζή στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

ΣΕΡΡΕΣ: «Οι Φωνές των Μαρμάρων» του Γ.Βογιατζή στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

Το βιβλίο «Οι Φωνές των Μαρμάρων» του Γιώργου Βογιατζή, είναι το θέμα στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στις Σέρρες, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου.

Σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ  ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, 20η Διδακτική περίοδος 2022-2023, Μάθημα  7ο,  23  Νοεμβρίου 2022 και ώρα 7 μ.μ., Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20

ΘΕΜΑ:  «Πνευματικοί Δημιουργοί των Σερρών

Έργο: Βιβλίο, «Οι Φωνές των Μαρμάρων»

Δημιουργός: Γιώργος Ν. Βογιατζής

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος

Σύλια Ζέτα, Φιλόλογος

Δήμητρα Τομαρά, Φιλόλογος

Ο συγγραφέας του βιβλίου με θέμα: Η εξομολόγηση ενός δημιουργού

Την παρουσίαση του βιβλίου θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. (Ελληνική Επιτροπή Επιστροφής Γλυπτών Ακρόπολης), Ευάγγελος Φυλακτός

ΣΕΡΡΕΣ: «Οι Φωνές των Μαρμάρων» του Γ.Βογιατζή στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πέρασαν πάνω από διακόσια χρόνια από τότε που ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε με δόλιο και καταστροφικό τρόπο τα γλυπτά Μάρμαρα του Παρθενώνα. Όλα αυτά τα χρόνια σημαντικές προσωπικότητες του πνεύματος και της πολιτικής, από την Ελλάδα και την Βρετανία, πήραν ενεργό μέρος για την επιστροφή ή μη των Μαρμάρων. Οι φωνές αυτές των προσωπικοτήτων αποτελούν τα πρόσωπα μιας σύγχρονης τραγωδίας του πολιτισμού που ακόμη περιμένει την κάθαρσή της.

Η σκέψη αυτή έδωσε την αφορμή στον συγγραφέα να δημιουργήσει αυτό το έργο που έχει θεατρική μορφή με στοιχεία αρχαίου δράματος και μέσα από αυτό να ακουστούν όλες αυτές οι φωνές που μίλησαν θετικά ή αρνητικά, μέχρι σήμερα, για την επιστροφή και την επανένωση των Μαρμάρων, πάντα ασπαζόμενος με ακρίβεια τις πηγές.  

Ο Γιώργος Ν. Βογιατζής γεννήθηκε στο Ροδολίβος Σερρών. Είναι πτυχιούχος του Ε.Α.Π., στον Ελλ.  Πολιτισμό, κι εργάζεται στην Δ.Ο.Υ. Σερρών. Πρωτοστάτησε στην δημιουργία θεσμικών εκδηλώσεων στην περιοχή του Παγγαίου – Σερρών όπως: Φεστιβάλ της αρχαίας Αμφίπολης, «Ορφικοί Αντίλαλοι», «Κουρήτος», και στην ίδρυση Δημοτικής βιβλιοθήκης στο Ροδολίβος.

Είναι δημιουργός εννέα βιβλίων ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου. «Ορφέας- Παγγαίο-Ροδολίβος» , «Έτος μ. Χ…», «Οι βραχογραφίες του Παγγαίου», «Κουρήτες – Δερβίσηδες», «Πάγγαιον όρος …», «Το θαύμα της Παναγίας» «ΓΕΝΟΙΤΟ», «Εμμανουήλ Παπάς…», «Οι φωνές των Μαρμάρων»

Συνεργάστηκε για θέματα ιστορίας και πολιτισμού, με τον Δήμο Σερρών, την Δ. Κ. Βιβλιοθήκη και την ΕΡΑ Σερρών. Διετέλεσε πρόεδρος για 20 χρόνια του Πολ. Συλ. Ροδολίβους και εκλέχτηκε δύο φορές Νομαρχιακός Σύμβουλος Σερρών. Το 2010 εκλέγεται Δήμαρχος του πρώτου ενιαίου καλλικρατικού Δήμου Αμφίπολης  και το 2022 εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης (Ε.Ε.Ε.Γ.Α.).

Τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης , Νικ. Νικολάου 20

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες:

Μαθήματα Κλασσικής παιδείας

https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών:

https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/

-Ανδρονίδης Θεολόγος:

https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

http://t-logo.blogspot.com

Τα μαθήματα θα μεταδίδονται τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά.

Χορηγοί:

Απάντηση